Amintiri din tinerețe (3) - surpriza

Era prin 2003 - 2004, nu mai știu exact.

Lucram la Alpha Tv in Curtea de Argeș și, împreună cu Eduard Vasile, realizam emisiunea "Problema de pe strada mea", eu - imagine și montaj, Edi - reporter. Toate bune și frumoase, emisiunea avea un succes nebun, nouă ne plăcea la nebunie ceea ce făceam. Pentru că aveam nevoie de ceva timp pentru a realiza emisiunea, făceam filmările în week-end, iar montajul trebuia să fie gata până miercuri, atunci când emisiunea respectivă intra în grilă. Se întâmpla uneori să avem ceva dificultăți în alegerea subiectului - în sensul că trebuia să găsim o stradă cu probleme serioase pe care să le prezentăm în cadrul emisiunii. Asa se întâmpla și în sâmbăta aceea.
- Unde mergem să filmam azi?
- Nu știu, bă, stai să ne gândim...
Și uite-așa ne-am așezat - ca să ne gândim - pe treptele bisericii "Sf. Gheorghe". Nu aveam deloc inspirație și ajunseserăm, la un moment dat, să privim amândoi în gol. În jurul nostru populația își vedea de ale ei. Oamenii treceau în sus și în jos, fiecare după cum avea treabă. Peste drum de biserică, pe trotuar, trecea un biet nene în vârstă, ponosit, împingând un cărucior cu rotile în care zăcea contorsionată o biată fată cu un vizibil handicap sever. Niciunul dintre noi nu le-a dat atenție, priveam în continuare in gol, încercând să găsim un subiect pentru emisiune. Dinspre Primărie începu să se audă un huruit infernal: o târșcoavă de Dacie trecea în viteză pe Bulevard.
- Brrrruuummm! a trecut ca un fulger prin dreptul nostru, nimerind fix într-o baltă din drum și făcându-i ciuciulete din cap pana în picioare pe cei doi - pe bătrânul ponosit și pe biata fată bolnavă. În toată hărmălaia s-a auzit bătrânul cum a început sa blesteme cu o voce pițigăiată:
- Băăăăăăă! Fir-ai tu al drrrracului cu ochii tăi...
Priveam cu Edi toată această scenă aproape cu un nod în gât de atâta compasiune. Ne-am ridicat amândoi cu intenția de a da o mână de ajutor când, din scaunul cu rotile, se aude o voce sugrumata, dogita si nervoasa, strigând din răsputeri:
- 'Ga-thh-ai pu'a-n mă'da!! (mă scuzați...)
...

(D.D.)