Urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați!

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Argeș, Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș, a participat la o ședință de lucru organizată chiar pe Transfăgărășan.

Întâlnirea a fost condusă de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Au participat reprezentanții tuturor instituțiilor implicate și deja procedurile de relocare au fost demarate, iar ministerul va emite avizele necesare.

Un lucru ce nu s-a spus în spațiul public până acum: ministrul a venit în Argeș, pe Transfăgărășan, la o zi după ce am vorbit la telefon despre o posibilă soluție pentru urși! Îl apreciez și cred că ar trebui să fie un model de implicare și pentru alți reprezentanți ai statului.

Poate părea simpatic să posteze toată lumea imagini cu urșii de pe Transfăgărășan, dar realitatea e că nu este bine nici pentru oameni, pentru că se poate ajunge la o tragedie, nici pentru urși. Locul ursului este în habitatul lui, nu pe marginea drumului!”,  a declarat Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș

Situația urșilor de pe Transfăgărășan trebuie soluționată. Am mers personal în zona Lacul Vidraru și Transfăgărășan, pentru a evalua situația exemplarelor care ies frecvent la drumul auto și interacționează cu turiștii. Urșii cerșetori de pe Transfăgărășan vor fi capturați și relocați la rezervația de urși Libearty din Zărnești.

Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod!

Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În același timp se aduce un prejudiciu major speciei.

Specialiștii m-au informat că acești urși și-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerșitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană.

Sanctuarul Libearty reprezintă, de ani buni, un model de excelență la nivel mondial în gestionarea, în primul rând, a urșilor recuperați din captivitate, dar și a altor exemplare care ajung aici. Efortul echipei care gestionează acest complex este lăudabil și sper să învățăm și noi multe din această experiență.”, a declarat, la rândul său Mircea Fechet, ministrul Mediului

Foto copertă - Profimedia Images